Saturday, January 11, 2014

Z archwium...przepis na ciasteczka Kaak

Tylko nie o "naszych" swietach mowa, a o Eid, ktory juz dawno byl. Eid jest swietem slodyczy, konczacym miesiac postu (Ramadan). Zdecydowalam sie jednak podac Wam przepis na te bardzo proste i bardzo szybkie ciasteczka, bo kto wie, a noz na Sylwestra bedziecie mieli ochote je upiec? Pewnie dobre do alkoholu bo dosc ciezkie i tluste:) Sa bardzo piaskowe, mieciutkie i rozplywaja sie w ustach. Uwielbiam je:)
Przepis mojej sudanskiej tesciowej:
- 1/2 kg maki ( jesli chcecie naprawde duzo dajcie 1 kg )
- 250 gr masla ( 1 kg maki - 500 gr masla )
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon
- ew. sproszkowany kardamon ( wiem, wiem, pewnie nie ma w Polsce )
- cukier puder do obtoczenia Kaak'ow
Mozecie rowniez zrobic Kaaki z daktylami (bez pestek) w srodku i wtedy zmienia one nazwe na Mamoul :)
Wysypujemy make na stol czy tez do duzej miski. Topimy maslow garnku i roztopione wlewamy powoli na make caly czas mieszajac lapka te dwa skladniki. Nastepnie dodajmy cynamon, sol, proszek do pieczenia i wyrabiamy lapkami ciasto. Walkujemy na grubosc ok. 1,5 cm. Grubosc jaka zrobimy walkiem bedzie juz docelowa - ciasteczka nie rosna. Wycinamy foremkami lub szklanka ;) Ukladamy ciasteczka na blaszce i pieczemy 10 min w temp. 180 stopni. Latwo sprawdzic kiedy sa gotowe - jak wbijemy w nie patyczek powinny sie rozsypac jak babka z piasku;)
Pozwalamy naszym kaakom ostygnac i nastepnie obtaczamy w cukrze pudrze. Duuuuuuzo cukru pudru. Ciasteczka mozemy zamknac w metalowym pudelku. Beda dobre naprawde dlugo.
Smacznego i Wesolych Swiat!

No comments:

Post a Comment